jueves, 15 de octubre de 2009

DEBRULLAR


O millo que recollimos da nosa veiga é pouco pero variado. Temos millo do país, millo corvo, millo do de facer "palomitas" e tamén unhas mazarocas pequenas e vermellas das que non sabemos o nome pero que seica son moi boas para a millarada, pois as ovellas gostan moito del.

Xa desfollatamos e debrullamos o millo do país. Puxémolo a secar para poder levalo a semana que ben ao muiño a moer. Tamén recollimos os cocos que plantaramos entre o millo e cortamos a palla. Deixámola á espera de facer con ela unha meda.

E mentras traballábamos aprendimos unha nova cantiga:

"Millo verde millo verde
ai millo verde millo verde
ai millo verde miudiño"

Logo fomos dar un paseo para comprobar se o "noso " carballo xa estaba perdendo as follas, que non, e aproveitamos para coller unhas noces da nogueira de Camilo e unhas poucas castañas do castiñeiro da señora Maruja.